Aplicatie Financiara - Calculul Discountului

Aplicatia de calcul al discountului foloseste un model matematic special, s-a pornit la estimarea procentului de marja (procentul de castig) aproximand dispunerea acestui procent functie de cifra de afacere a clientului dupa o curba exponentiala, se foloseste teoria aproximarii celor mai mici patrate si se gaseste formula procentului de marja.

Sistemul calculeaza pe baza unor proceduri cu baze de date Oracle, praguri de discount incadrate in curbe de culori, folosindu-se de date istorice pe client si familii de produse. Se calculeaza procentul de marja mediu istoric pe fiecare curba pe familie de produse pe baza unor parametri care sunt calculati de sistem, pe referinta si pe client. Se definesc mai multe tipuri de discount (discount calitativ, de parteneriat etc..) Se calculeaza si se face analiza coeficientului de aparare a pretului pe familie de produse, referinta sau client. Se calculeaza apoi profitul anual.

Dupa ce sistemul efectueaza aceste calcule pe baza datelor istorice, agentul de vanzari poate simula, cu ajutorul sistemului, discounturi la clienti, functie de cantitatea vanduta discount-ul incadrandu-se in acele parguri prestabilite de sistem. Acordarea discount-ului nu se mai face haotic, ci controlat pe baza unor calcule si date istorice.

Pentru stabilirea pragurilor si calcului discountului, in sectiunea de administrare se fac mai multe setari si importuri de date.